top of page

Termiskt klimat

Logga svartvit mindre.png

Termisk komfort – För en behaglig inomhusmiljö året runt

Enligt Boverkets Byggregler (BBR 6:42 Termisk komfort) ska byggnader och deras installationer utformas för att säkerställa en god termisk komfort, anpassad efter utrymmets avsedda användning, under normala driftsförhållanden. Det innebär att temperaturen och klimatet inomhus ska bidra till en behaglig vistelse för de som använder byggnaden.


Folkhälsomyndighetens allmänna råd om inomhustemperatur

Utöver BBR:s krav regleras inomhustemperaturen även av Folkhälsomyndighetens allmänna råd (2014:17). Dessa riktlinjer kompletterar bestämmelserna i miljöbalken och fokuserar på att undvika olägenheter för människors hälsa genom att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat i bostäder.


Vad innebär termisk komfort?

Termisk komfort handlar om hur ett utrymme upplevs temperaturmässigt av de personer som vistas där, både sommartid och vintertid. Målet är att skapa en inomhusmiljö där temperaturen är jämn och behaglig utan att orsaka drag eller kalla ytor.


Faktorer som påverkar termisk komfort:
  • Riktad operativ temperatur: Upplevd temperatur som kombinerar luftens temperatur och värmestrålning från omgivande ytor.

  • Golvtemperatur: Temperaturen på golvytan, vilket påverkar komforten vid fotkontakt.

  • Temperaturskillnader: Hur mycket den riktade operativa temperaturen varierar mellan olika punkter i rummet.

  • Lufthastighet: Luftens rörelse, exempelvis drag eller kallras, som kan påverka upplevelsen av komfort.


Vår metod – Simulering med IDA ICE

På Hedström & Taube genomför vi analyser av det termiska klimatet med hjälp av simuleringsprogrammet IDA ICE, som ger exakta resultat och hjälper oss att identifiera eventuella problem med inomhusklimatet. Genom att optimera den termiska komforten skapar vi behagliga inomhusmiljöer för både sommar- och vinterförhållanden.


Vill ni veta mer?

Kontakta oss för att få veta hur vi kan hjälpa er med analyser av termisk komfort och säkerställa att er byggnad uppfyller både myndighetskrav och användarnas behov.



Urval av projekt

Rosershåll

Lagerbyggnad

bottom of page