Radonutredning
Radonmätning – Myndighetskrav för en säker inomhusmiljö
Fastighetsägare av flerbostadshus är skyldiga att kontrollera radonhalten i både befintliga och nya byggnader. En radonmätning bör pågå i minst två månader under eldningssäsongen, som normalt sträcker sig från den 1 oktober till den 30 april. Längre mättid ger mer noggranna resultat, men det finns även snabbmätningar som kan genomföras på cirka 10 dagar. Eftersom radonhalten kan påverkas av boendevanor, ventilation och förändringar i byggnadens struktur, rekommenderas det att utföra radonmätning när:
Mer än 10 år har passerat sedan den senaste mätningen.
Byggnadsåtgärder har genomförts som kan påverka radonhalten, exempelvis renoveringar eller förändringar i ventilationen.
Vid nyproduktion för att säkerställa att radonhalten är under gränsvärdena.
Radonmätning på arbetsplatser
I Sverige har cirka var fjärde arbetsplatsradonhalter som överstiger hälsofarliga nivåer. Arbetsgivaren är ansvarig för att radonhalten på arbetsplatsen inte överskrider de fastställda gränsvärdena och ska vid behov vidta åtgärder för att minska exponeringen.
Radonmätning i bostäder
För bostäder där radonhalten överstiger referensnivån på 200 Bq/m³, bör – och i vissa fall ska – åtgärder vidtas för att sänka halten till så låga nivåer som möjligt och rimligt. Fastighetsägaren har ansvar för att genomföra mätningar och vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa en säker inomhusmiljö.
Hur vi kan hjälpa er
På Hedström & Taube erbjuder vi professionell hjälp med radonmätningar och rådgivning för att uppfylla myndighetskrav och skapa en säker inomhusmiljö. Vi hjälper er att identifiera risker och utveckla åtgärdsplaner för att minska radonhalterna effektivt.
Vill ni veta mer?
Kontakta oss för att få veta hur vi kan hjälpa er att genomföra radonmätningar och säkerställa en hälsosam inomhusmiljö för era hyresgäster och anställda.
Urval av projekt
Häggvik Centrum